Skip to main content

Onderzoek & Advies: Optimalisering van Overheids­dienstverlening

Bij PubliContact draait alles om één centrale vraag:
‘Wat maakt overheidsdienstverlening écht optimaal?’

Om deze vraag te beantwoorden volgen we voortdurend de ontwikkelingen binnen ons vakgebied. We voeren zelf onderzoek uit en analyseren de effecten van technologische en organisatorische veranderingen op de kwaliteit van de dienstverlening. Ook onderzoeken we de invloed van nieuwe nationale en europese wet- en regelgeving.

Ons doel is om overheidsorganisaties diepgaand inzicht te bieden in trends en ontwikkelingen die voor hen relevant zijn.

Die kennis gebruiken we om te laten zien waar het optimum ligt tussen behoefte en doenvermogen van de buitenwereld, wat haalbaar en werkbaar is voor de organisatie en hoe dit past binnen de beschikbare budgetten en kaders.

Gekoppeld aan de uitdagingen om te komen tot optimale dienstverlening biedt PubliContact de volgende diensten aan:

01 | Visie

VISIE OP DIENSTVERLENING
Adviseren van overheidsinstanties bij het ontwikkelen van strategieën en beleid voor dienstverlening aan burgers en bedrijven. Specifiek gericht op:

  • Herstellen transparantie en vertrouwen
  • Gezonde balans tussen efficiency en menselijke maat

02 | Uitvoering

VISIE VERTALEN NAAR UITVOERING
Adviseren over en realiseren van hulpmiddelen om de visie op dienstverlening te vertalen naar tactisch en operationeel niveau: o.a. dienstverleningsconcepten, kanalenstrategie, besturingsmodellen, social media strategie.

03 | MINDSET

NAAR EEN DIENSTVERLENENDE ORGANISATIECULTUUR EN MINDSET 
Adviseren over het creëren van een organisatiecultuur die gericht is op klanttevredenheid en het stimuleren van klantgericht gedrag.

04 | Strategie

KANALENSTRATEGIE
Analyseren en optimaliseren van klantcontactkanalen zoals telefoon, e-mail, chat en sociale media om een naadloze en consistente klantbeleving te bieden; dit kan als onderdeel dienen van een dienstverleningsconcept. In jargon heet het omnichannel; wij noemen het optichannel.

05 | KCC

INRICHTING VAN EEN KCC
Advies en ondersteuning bij het inrichten van de frontoffice, die de dienstverlening uitvoert,(zowel Front- als Backoffice) en de publiekshal.

06 | Audits

AUDITS VAN PUBLIEKE DIENSTVERLENING
Uitvoeren van continue evaluatie- en verbeteringsprojecten om de dienstverlening van overheidsinstanties te optimaliseren en aan te passen aan de behoeften van de burger. (en bedrijven). 

07 | Analyse

MYSTERY SHOPPING EN KLANTFEEDBACKANALYSES 
Uitvoeren van mystery shopping-onderzoeken en het analyseren van klantfeedback om inzicht te krijgen in de klantervaring en verbeterpunten te identificeren.

08 | OPTIMALISEREN

OPTIMALISEREN VAN DIENSTVERLENINGSPROCESSEN
Bieden van advies op maat aan overheidsorganisaties om hun dienstverleningsprocessen te optimaliseren en klantgerichter te maken, rekening houdend met digitale inclusiviteit en toegankelijkheid. Het uitgangspunt daarbij is uiteraard een optimale klantreis en klantervaring (UX, CX).

09 | Ontwikkeling

NIEUWE DIGITALINGSMOGELIJKHEDEN: SELF-SERVICE KANALEN EN AI
Ontwikkeling van self-servicekanalen, met gebruikmaking van AI: ondersteuning bij de ontwikkeling en implementatie van self-servicekanalen zoals online portals en chatbots om klanten in staat te stellen zelf antwoorden te vinden en transacties uit te voeren.

10 | CO-CREATIE

INWONERS EN BEDRIJVEN BETREKKEN – BURGERPARTICIPATIE EN CO-CREATIE
Assisteren bij het ontwerpen en uitvoeren van burgerparticipatie-initiatieven, zoals co-creatie workshops en burgerpanels, om de betrokkenheid van burgers bij overheidsbesluitvorming te vergroten.

Laatste inzichten

Wat zijn de grootste issues en uitdagingen voor de overheid rondom dienstverlening?

Transparantie en vertrouwen: Herstel van het vertrouwen van burgers in de overheid door het verbeteren van de transparantie van processen en het verantwoordelijk omgaan met persoonlijke gegevens na de schandalen zoals de kinderopvangtoeslagaffaire.

Burgerparticipatie en inspraak: Actieve betrokkenheid van burgers bij het vormgeven en evalueren van dienstverleningsprocessen, zoals aanbevolen in het rapport 'Werk aan Uitvoering', om zo de kloof tussen overheid en samenleving te verkleinen.

Burgervriendelijke processen: Verbetering van dienstverleningsprocessen om ze meer gericht te maken op de behoeften en ervaringen van de burger, gebaseerd op de lessen geleerd uit de problemen bij het UWV en de Belastingdienst.

Klantgerichte digitalisering: Bevordering van digitale diensten die intuïtief zijn, gemakkelijk te gebruiken en inclusief, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals laaggeletterden en mensen met een migratieachtergrond.

Effectief en efficiënt inzetten van mensen, middelen en (digitale) mogelijkheden: personeel is schaars, de kosten lopen de komende jaren zeer sterk op en de digitale mogelijkheden (AI) en verwachtingen ontwikkelen in hoog tempo. Hoe kunnen overheidsorganisaties hier een goede balans in vinden?

Multidisciplinaire samenwerking: Bevordering van samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties en tussen overheids- en niet-gouvernementele organisaties om integrale oplossingen te vinden voor complexe maatschappelijke problemen, zoals armoede en ongelijkheid.

Continue evaluatie en verbetering: Opzetten van een cultuur van voortdurende evaluatie en verbetering binnen overheidsinstanties, waarbij feedback van burgers actief wordt verzameld en gebruikt om dienstverleningsprocessen te optimaliseren.

Effectief crisismanagement: Ontwikkeling van robuuste crisismanagement-protocollen en -systemen om snel en adequaat te reageren op onverwachte situaties zoals de COVID-19-pandemie, zoals aanbevolen in het rapport 'Werk aan Uitvoering'.

Capaciteitsopbouw en training: Investeringen in continue bijscholing en training van overheidsmedewerkers om hen uit te rusten met de nodige vaardigheden en kennis om complexe klantvragen adequaat af te handelen.

Risicobeheer en naleving: Implementatie van effectieve risicobeheersings-mechanismen en nalevingscontroles om te voorkomen dat herhaling van fouten en misstanden uit het verleden plaatsvindt, zoals gezien in de kinderopvangtoeslagaffaire.

    Ervaringen & referenties

    ” Ik heb altijd een hekel aan rollenspellen, maar vond het nu gewoon leuk en leerzaam om te doen.”

    “Ik voelde me op mijn gemak. De trainers vertelden niet alleen wat er beter kon, maar ook waar ik al sterk in ben.”

    ” Ik heb altijd een hekel aan rollenspellen, maar vond het nu gewoon leuk en leerzaam om te doen.”